Bitcoin (BTC) krijgt vaak kritiek vanwege de vermeende negatieve invloed op het milieu. Accountantskantoor KPMG vecht dit idee echter aan en suggereert dat Bitcoin eigenlijk een netto positief effect kan hebben op het klimaat.Volgens het onderzoeksrapport van KPMG kan het delven van Bitcoin op een milieuvriendelijke manier worden uitgevoerd. Het bedrijf benadrukt vier belangrijke strategieën die kunnen bijdragen aan deze positieve invloed.
De eerste strategie is het gebruik van hernieuwbare energiebronnen. Hoewel deze aanpak controversieel kan zijn vanwege de beperkte beschikbaarheid van hernieuwbare energiebronnen, is het de moeite waard om op te merken dat hernieuwbare energiebronnen al goed zijn voor 58,9% van het totale energieverbruik van het Bitcoin-netwerk.
Bitcoin stuurt mensen juist de groene kant op
De bevindingen van KPMG bestrijden het idee dat Bitcoin klimaatverandering versnelt. In plaats daarvan suggereert het bedrijf dat met de juiste strategieën Bitcoin juist positief kan bijdragen aan het klimaat.
Bitcoin kan op verschillende manieren worden gebruikt om duurzaamheid te bevorderen. Eén benadering is het beheren van de vraag op het elektriciteitsnet, zoals te zien is in Texas waar extreme weersomstandigheden het noodzakelijk maken om mijnbouwhardware tijdelijk uit te schakelen. Dit helpt de druk op het elektriciteitsnet te verlichten zonder verdere milieuproblemen te veroorzaken, en de betrokken mijnwerkers worden gecompenseerd voor hun deelname.Een andere innovatieve methode is om bitcoin mijnbouw te gebruiken als warmtebron. De ASIC mining hardware genereert een aanzienlijke hoeveelheid warmte, die anders verloren zou gaan als er geen gebruik van wordt gemaakt. Een Nederlandse kas liet bijvoorbeeld zien hoe deze warmte kan worden gebruikt voor verwarmingsdoeleinden, ter vervanging van aardgas dat vaak wordt gebruikt in gebouwen, zwembaden en kassen.
Daarnaast kan methaangas (CH4) worden hergebruikt om bitcoin mijnbouw duurzamer te maken. In plaats van simpelweg te worden verbrand, zoals vaak gebeurt in de olie-industrie bij het affakkelen, kan overtollig methaan door oliemaatschappijen worden gebruikt om elektriciteit op te wekken. Deze elektriciteit kan vervolgens worden gebruikt voor het delven van bitcoins, waardoor er een financiële prikkel ontstaat om dit soort energieverbruik milieuvriendelijker te maken, zoals KPMG benadrukt.