Recente economische gegevens suggereren dat de desinflatie, of dalende inflatie, aan de gang is. De kerninflatie in de Verenigde Staten neemt voorzichtig af en er zijn ook aanwijzingen van desinflatie in China. De vraag rijst: kunnen de centrale banken hun renteverhogingscampagnes stoppen en zal de bitcoinprijs een stijging doormaken?
Wanneer stoppen de renteverhogingen?
Ondanks de neerwaartse trend in de wereldwijde inflatie blijven centrale banken de rente verhogen. Vorige maand nog verhoogde de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve) de rente met 0,25 procent, waarmee de rente op het hoogste niveau in 22 jaar kwam. Aanvankelijk dachten centrale bankiers dat de inflatie tijdelijk zou zijn en kozen ze ervoor om niet in te grijpen tijdens de COVID-19 pandemie.
Het werd echter al snel duidelijk dat de inflatie niet zo tijdelijk was als verwacht. Centrale banken reageerden agressief om de inflatie te bestrijden, zelfs toen deze al aan het afnemen was. Als gevolg daarvan zijn centrale banken nu extra voorzichtig. Ze willen niet te vroeg de overwinning op de inflatie claimen, zoals ze deden na de pandemie.
Op dit moment is de Amerikaanse centrale bank van plan om de rente voor een langere periode op dit hoge niveau te houden. Deze aanpak kan risico’s met zich meebrengen, waaronder de mogelijkheid van deflatie en een mogelijke recessie, zoals sommige analisten waarschuwen.
Wanneer zal de Bitcoin weer stijgen?
De exacte impact van het rentebeleid van centrale banken op de bitcoinprijs blijft onzeker. In 2022 waren er aanzienlijke dalingen na de start van rentecampagnes, maar de situatie stabiliseerde zich in 2023 met positieve resultaten voor bitcoin.Op dit moment verzwakt het bullish momentum voor bitcoin, waarbij de prijs moeite heeft om de $30.000 te passeren. Ondanks positief nieuws over de potentiële Spot Bitcoin ETF van BlackRock en de aanstaande halvering in april 2024, lijkt de markt zijn bullishness tijdelijk te hebben verloren.
Een mogelijke reden hiervoor is het aantrekkelijke risicovrije rendement van 5 procent op Amerikaanse staatsobligaties, dat beleggers wegtrekt van risicovolle activa zoals aandelen en bitcoin. Daarnaast dempt de mogelijkheid van een recessie in 2023/2024 de vooruitzichten voor een bitcoin bullmarkt in de nabije toekomst verder.
Als er echter onverwachte ontwikkelingen zijn, zoals de goedkeuring van de U.S. Spot Bitcoin ETF of belangrijk positief nieuws, kan de kans op een bullmarkt voor bitcoin toenemen. Als de Amerikaanse centrale bank besluit om de rente in 2024 te verlagen om een recessie of desinflatie te voorkomen, kan er bovendien weer een voorzichtig bullish sentiment ontstaan.