Op 24 juli bereikte het Bitcoin (BTC) netwerk een belangrijke mijlpaal met het delven van het 800.000ste blok. Sindsdien is er in totaal 19.437 miljoen BTC gecreëerd, een belangrijke prestatie voor dit ooit obscure project dat al 14 jaar in bedrijf is.Deze mijlpaal is zeer lucratief gebleken voor miners, want de 800.000 blokken hebben meer dan $52,5 miljard aan inkomsten gegenereerd. Het grootste deel van dit bedrag, 94,5%, is afkomstig van de creatie van nieuwe bitcoins die bij elk blok worden vrijgegeven. De resterende 5,5% kan worden toegeschreven aan extra transactiekosten.
Interessant is dat ongeveer 1,5 miljoen BTC 13 jaar lang onaangeroerd is gebleven in portemonnees, wat suggereert dat deze digitale munten wel eens voor altijd verloren zouden kunnen zijn. Tijdens de begindagen van Bitcoin, toen de prijzen relatief onbeduidend waren, kochten sommige individuen bitcoins en vergaten ze vervolgens. Als gevolg hiervan zijn bitcoins in bepaalde gevallen niet meer toegankelijk omdat de eigenaren hun portemonneegegevens zijn kwijtgeraakt.
Meeset Bitcoins bevinden zich buiten de handel
Het is interessant om op te merken dat ongeveer 75% van alle BTC wordt opgeslagen buiten cryptocurrency exchanges. Dit komt goed overeen met de oorspronkelijke bedoeling van de maker(s) om centralisatie tegen te gaan. Wanneer een aanzienlijk deel van de bitcoin in handen is van langetermijnbeleggers, kan dit helpen om de prijsstabiliteit te handhaven. Deze langetermijnhouders, ook wel “hodlers” genoemd, zullen minder snel verkopen tijdens prijsschommelingen, wat de prijsvolatiliteit kan verminderen. Bovendien draagt de beperkte beschikbaarheid van BTC op beurzen voor onmiddellijke verkoop bij aan een beperkte liquiditeit.
Halvering komt eraan
De komende Bitcoin halvering nadert, met nog maar ongeveer 40.000 blokken over. Experts voorspellen dat deze gebeurtenis over ongeveer negen maanden zal plaatsvinden, specifiek in april of mei van 2024. Als gevolg van de halvering zal de schaarste van BTC opnieuw toenemen, wat uiteindelijk zijn prijs zal beïnvloeden. Door de vermindering in mijnbeloningen zullen sommige miners hun mijnbouwactiviteiten staken als het niet meer winstgevend is, wat mogelijk leidt tot een daling in de rekenkracht van het netwerk, bekend als hashrate.