In een nieuwsbericht maakte De Nederlandsche Bank (DNB) bekend dat het tweede kwartaal, van april tot en met juni, zeer gunstig was voor beleggers. Net als in het eerste kwartaal zagen beleggers de waarde van hun beleggingen toenemen. De analyse richt zich echter alleen op beursgenoteerde aandelen, beleggingsfondsen en obligaties. Had beleggen in bitcoin (BTC) mogelijk een hoger rendement kunnen opleveren?
Investeringen door Nederlandse huishoudens hebben voor het tweede achtereenvolgende kwartaal een positieve groei doorgemaakt, zo blijkt uit een rapport van DNB. De totale waarde van de beleggingen steeg met 3,2 procent, wat neerkomt op 5,1 miljard euro. Dit brengt de totale waarde van de beleggingen van Nederlandse huishoudens per juni op 165,9 miljard euro.
Enorme koerswinsten geboekt
De stijging is uitsluitend toe te schrijven aan koerswinsten.In de eerste drie maanden van dit jaar steeg de totale waarde van de beleggingen met 5,0 procent, oftewel 7,7 miljard euro, vergeleken met het laatste kwartaal van 2022. De investeringen door Nederlandse huishoudens daalden echter aanzienlijk tijdens de eerste drie kwartalen van 2022, waarbij vooral de cryptomarkt werd getroffen.
De waarde van beursgenoteerde aandelen in het bezit van Nederlandse huishoudens steeg met 2,9 procent, wat neerkomt op 1,6 miljard euro, tot een totaal van 57,2 miljard euro. Om te profiteren van de prijsstijgingen verkochten huishoudens netto in totaal 168 miljoen euro aan aandelen.
Ondertussen stegen de posities in beleggingsfondsen met 3,0 procent, ofwel 3,0 miljard euro, tot een totaal van 103,1 miljard euro. Tot slot steeg het obligatiebezit van Nederlandse huishoudens in het tweede kwartaal tot een totaal van 5,6 miljard euro, met netto aankopen ter waarde van 548 miljoen euro.
Bitcoin in het tweede kwartaal
Bitcoin begon het 2e kwartaal op $28.465 en sloot juni af op $30.472, wat resulteerde in een winst van 7 procent voor het kwartaal. Dit was beter dan het rendement van Nederlandse beursgenoteerde aandelen, beleggingsfondsen en obligaties. Uit recent onderzoek bleek dat 20 procent van de Nederlandse bevolking digitale activa bezit, hoewel dit nog steeds aanzienlijk lager is dan traditionele activa.