De bitcoinprijs onderging deze week een significante verandering, vergelijkbaar met de traditionele financiële markt. Ondanks positief nieuws, zoals de BlackRock ETF, slaagde de bullish trend er niet in om weer momentum te krijgen. De prijs lijkt momenteel sterk beïnvloed te worden door macro-economische omstandigheden.Dit artikel bespreekt de belangrijkste macro-economische ontwikkelingen die de bitcoinprijs de komende week zouden kunnen beïnvloeden, te beginnen met een terugblik op de afgelopen periode.
Hoe staat de wereldeconomie ervoor?
De wereldeconomie wordt momenteel beïnvloed door de acties van de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank. In de afgelopen 17 maanden heeft de Federal Reserve de rentetarieven agressief verhoogd om de inflatie te bestrijden. Dit heeft een negatief effect gehad op financiële activa zoals aandelen en bitcoin, omdat hogere rentes op Amerikaanse staatsobligaties deze een aantrekkelijkere beleggingsoptie maken.Beleggers kunnen hun geld veilig beleggen bij de Amerikaanse overheid en verdienen een rente van ongeveer 5 procent.
In de afgelopen maanden is de rente op Amerikaanse staatsobligaties blijven stijgen als gevolg van factoren zoals de uitgifte van extra schuldpapier door de Amerikaanse overheid, meer renteverhogingen door de Federal Reserve dan aanvankelijk werd verwacht, voortdurende speculatie over verdere renteverhogingen en sterker dan verwachte economische cijfers die aangeven dat er geen sprake is van een recessie. Daarnaast is er bezorgdheid over een mogelijke stijging van de inflatie.
Zit de Bitcoin op een breekpunt?
Nadert het breekpunt voor de bitcoinrente? De bovenstaande grafiek laat zien dat de rente op Amerikaanse 10-jarige staatsobligaties gestaag stijgt. Het is echter belangrijk om op te merken dat niet alle rentes op dit moment stijgen. De kortetermijnrente op Amerikaanse staatsobligaties is de afgelopen week gelijk gebleven of zelfs gedaald.Dit verschil tussen dalende korte rentes en stijgende lange rentes is historisch gezien een zorgwekkend teken voor de markten. Vergelijkbare patronen werden onder andere waargenomen tijdens de DOTCOM-zeepbel in 2000 en de kredietcrisis in 2007. Momenteel hebben kortlopende Amerikaanse staatsobligaties een hogere rente dan hun langlopende tegenhangers, maar deze trend begint om te keren. Deze ommekeer is in het verleden vaak een teken geweest van een naderende recessie.
Gezien deze dynamiek is het cruciaal om de impact op de bitcoinprijs in de komende week in de gaten te houden. In eerdere gevallen duurde het ongeveer zes maanden vanaf het begin van deze trend voordat de markt zijn piek bereikte. Hoewel het mogelijk is dat de prijzen voorlopig blijven stijgen, kan het verstandig zijn om een meer defensieve houding aan te nemen.
Daarnaast is er nog steeds de dreigende mogelijkheid van een recessie of een andere financiële crisis als gevolg van de agressieve renteverhogingen door de Amerikaanse centrale bank. Gezien het grotere plaatje is het niet verrassend dat de bitcoinprijs het momenteel moeilijk heeft.
Komende woensdag veel belangrijke data bekendgemaakt
Volgende week zal het cruciaal zijn om economische data in de gaten te houden die invloed kunnen hebben op Bitcoin, vooral op woensdag. Dan wordt er belangrijke informatie gepubliceerd over de Europese en Amerikaanse economieën.Twee belangrijke indicatoren om in de gaten te houden zijn de Manufacturing PMI en de Services PMI, die inzicht geven in de gezondheid van de productie- en dienstensector. Vooral de prestaties van de dienstensector zijn belangrijk voor de Amerikaanse economie.
Daarnaast staat volgende week het Jackson Hole Symposium op het programma. Tijdens dit evenement zal de Federal Reserve naar verwachting updates geven over de staat van de Amerikaanse economie en mogelijk duidelijkheid verschaffen over hun strategie voor de rest van 2023.
Al met al is de komende week van groot belang als het gaat om macro-economische factoren die de prijs van Bitcoin zouden kunnen beïnvloeden.