Begin september daalde de Chinese yuan aanzienlijk en bereikte een niveau dat sinds eind 2007 niet meer was voorgekomen. Deze plotselinge daling zorgde voor paniek op de Chinese financiële markten en leidde tot een aanzienlijke kapitaalvlucht, de grootste in jaren. Hoewel deze situatie potentiële voordelen heeft voor bitcoin (BTC), zijn er ook uitdagingen voor Chinese investeerders.
China worstelt momenteel met een recessie, waardoor investeerders op zoek zijn gegaan naar kansen elders. Volgens Bloomberg verliet de afgelopen maand naar schatting 49 miljard dollar China, het hoogste bedrag sinds begin 2016. In tegenstelling tot vorig jaar, toen de yuan relatief sterk bleef, zijn de omstandigheden dit jaar anders.
China houdt waarde Yuan bewust laag
Terwijl de inflatie in het Westen hoog blijft, is er in China nauwelijks sprake van inflatie en in juli was er zelfs sprake van deflatie. Om de handel nieuw leven in te blazen en de koopkracht te vergroten, houdt de Chinese overheid de waarde van de yuan bewust laag. Deze economische recessie komt tot uiting in verschillende kwesties, waaronder die rond vastgoedgigant Evergrande.
Op het sociale mediaplatform X (voorheen Twitter) suggereert voormalig BitMEX CEO Arthur Hayes alternatieve verklaringen voor de daling van de yuan. Deze redenen zijn onder andere China’s toegenomen aankoop van goud, de terugbetaling van leningen in dollars of rijke Chinezen die hun geld elders onderbrengen. De gegevens van Bloomberg geven aan dat de laatste factor inderdaad significant is.
Positief effect op Bitcoin en andere crypto’s
De economische crisis in China zou een positieve invloed kunnen hebben op bitcoin. Hoewel het onduidelijk is waar het geld precies naartoe zal gaan, gelooft Hayes dat een deel ervan zal worden geïnvesteerd in bitcoin. Ondanks het feit dat het kopen en delven van cryptocurrencies misschien niet legaal is in China, vinden Chinese individuen toch manieren om erin te investeren.Eerder dit jaar werd bekend dat China de grootste markt is voor Binance, de toonaangevende cryptobeurs.
Ondanks het verbod en de internetcensuur blijven mensen in China Binance gebruiken. Volgens gegevens van CoinGecko blijft Binance de grootste cryptobeurs met een dagelijks volume van meer dan $4 miljard, terwijl het volume van de naaste concurrent minder dan $800 miljoen bedraagt. Een aanzienlijk deel van dit volume komt uit China.