In onze wekelijkse cryptonieuws recap reflecteren we op de gebeurtenissen van de afgelopen week. Het opmerkelijke hoogtepunt was een aanzienlijke daling in veel cryptocurrencies, vaak toegeschreven aan verschillende factoren, waaronder de anticipatie op een economische neergang. Nu we deze nieuwe week ingaan, blijven de heersende sombere omstandigheden aanhouden.
PEPE coin crasht
De bitcoinprijs is de afgelopen week relatief stabiel gebleven, met weinig beweging na een aanzienlijke crash van meer dan 10%. De prijs werd verhandeld binnen een smalle bandbreedte van ongeveer 6%, vergelijkbaar met andere grote altcoins.De memecoin PEPE heeft echter een veel sterkere daling doorgemaakt.
Na twee weken geleden al te zijn gedaald, kelderde de prijs van PEPE vorige week nog eens met 20%. Deze daling werd veroorzaakt door zorgen over een mogelijke uitverkoop, omdat ongeveer 3,8% van alle PEPE tokens plotseling werden overgeboekt naar exchanges. Deze transacties werden schijnbaar geïnitieerd door drie leden van het PEPE team.
XRP Whale laat van zich horen
In een aparte ontwikkeling werd een grote hoeveelheid XRP naar de cryptobeurs Bitstamp gestuurd door een prominente investeerder. Deze beweging kan verband houden met de lopende rechtszaak tegen XRP-emittent Ripple, aangezien de SEC geen tekenen heeft getoond van het stoppen van de rechtszaak.
Positief is dat er nieuws is over een aanzienlijke accumulatie van bitcoins in één walletadres. Het adres in kwestie bevat een aanzienlijke hoeveelheid van 118.300 BTC, waarvan wordt aangenomen dat het geassocieerd is met de crypto- en aandelenmakelaardij Robinhood. Het is echter nog onduidelijk of Robinhood zelf eigenaar is van deze munten of dat ze toebehoren aan handelaren op het platform.
Terwijl veel analisten een verdere daling van de cryptocurrency markt verwachten, denkt JPMorgan daar anders over. De grootste bank ter wereld voorspelt dat de bitcoinprijs juist zal stijgen door een gebrek aan beschikbare verkopers in de markt.
Overheden voeren strengere regels in
Crypto kreeg vorige week nog meer aandacht van overheden. De Amerikaanse centrale bank waarschuwde voor mogelijke renteverhogingen, die historisch gezien niet gunstig zijn voor risicovolle activa zoals cryptocurrencies.Daarnaast is de Nederlandse regering van plan om de aankomende digitale euro in de Tweede Kamer te bespreken, waarbij op Europees niveau wetten worden ontwikkeld. De regering steunt het Europese wetsvoorstel grotendeels.
Ondertussen verzet een nieuw gevormde lobbygroep zich tegen de invoering van zware anti-witwasmaatregelen in de Nederlandse crypto-industrie. Het voorstel van de overheid bevat eisen voor het opnemen van persoonlijke informatie zoals huisadressen en volledige namen bij portemonnee-adressen. Privacyexperts beschouwen dit als een aanzienlijke bedreiging voor de persoonlijke levenssfeer, omdat de informatie in handen zou komen van verschillende organisaties wereldwijd.
Nu we het toch over privacy hebben, de Verenigde Staten hebben zich aangesloten bij Nederland in het hard aanpakken van de ontwikkelaars van Tornado Cash. Het Ministerie van Justitie heeft twee Amerikaanse ontwikkelaars van deze cryptomixer aangeklaagd en een van hen is al gearresteerd.