Binance, de grootste cryptocurrency exchange ter wereld, heeft onlangs te maken gehad met sluitingen in verschillende landen, waaronder Nederland, België, Canada en Cyprus. De exchange schreef deze sluitingen toe aan de overweldigende overheidseisen, waardoor Binance zijn diensten moest terugschroeven. Hoewel er aanwijzingen zijn dat Binance ook Duitsland zou kunnen verlaten, kan de situatie anders zijn.Binance trekt licentieaanvraag in
Binance heeft via e-mail aan CoinDesk laten weten dat het zijn licentieaanvraag heeft ingetrokken. Eind juni had de Duitse financiële waakhond BaFin Binance al een licentie geweigerd, maar Bitcoin (BTC) bleef toen veerkrachtig.
Gewijzigde omstandigheden
“Binance bevestigt zijn proactieve intrekking van de licentieaanvraag bij BaFin. De omstandigheden zijn aanzienlijk veranderd wat betreft de wereldwijde cryptomarkt en regelgeving. Binance streeft nog steeds naar een licentie van BaFin, maar het is cruciaal dat onze aanvraag deze veranderingen weerspiegelt.”
Deze verklaring van Binance suggereert dat de exchange nog niet klaar is om Duitsland te verlaten en van plan is om in de toekomst opnieuw een licentie aan te vragen. De precieze aard van de veranderingen blijft onduidelijk. Het is echter duidelijk dat veel landen strengere regelgeving voor cryptobedrijven implementeren. Blijkbaar was het beleid dat Binance aanbood niet langer toereikend om te voldoen aan de operationele eisen in Duitsland, waardoor ze zich realiseerden dat ze snel aanpassingen moesten doorvoeren.
Te kostbaar en te onzeker
De Binance exchange heeft te maken met dure regelgeving door de implementatie van nieuwe eisen, zoals de aankomende Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCAR) wetgeving in Duitsland en Nederland. Deze voorschriften omvatten strenge registratieprocedures, veiligheidsmaatregelen voor klantenfondsen en toezichtprotocollen.De wereldwijde activiteiten van Binance vereisen naleving van verschillend beleid in verschillende regio’s. De recente onthulling van de hoge kosten die gepaard gaan met de registratie bij De Nederlandsche Bank (DNB) voor cryptobedrijven heeft geleid tot de sluiting van LiteBit, een Nederlands handelsplatform.
Gezien de veelheid aan landen waar Binance actief is, kan het onderhouden van alle benodigde licenties nog duurder zijn. Binance werd vorig jaar geconfronteerd met aanzienlijke boetes voor het niet registreren in Nederland.