Vanaf september vorig jaar is het Ethereum (ETH)-netwerk exclusief overgegaan op het Proof-of-Stake (PoS)-systeem. Dit houdt in dat de beveiliging van het netwerk wordt gehandhaafd door personen die zich bezighouden met crypto-staking. In april, toen het haalbaar werd om te stoppen met staken, ontstond de bezorgdheid dat veel investeerders hun munten zouden terugtrekken. Deze veronderstelling kan echter niet onnauwkeuriger zijn, aangezien het aantal munten dat is ingezet opnieuw een aanzienlijke stijging heeft doorgemaakt.
De staking van Ethereum heeft een belangrijke mijlpaal bereikt
Het bewijs hiervoor is te vinden in de on-chain data over Dune, die is samengesteld door de analist hildobby. Vanaf nu omvat het staking-protocol meer dan 23,8 miljoen ETH, goed voor ongeveer 20% van het totale aanbod van ETH. Bovendien is dit percentage bijna verdubbeld sinds de introductie van de Shapella-upgrade in april. Op dat moment bedroeg de hoeveelheid ETH die betrokken was bij staking iets meer dan 10 miljoen, wat neerkomt op iets meer dan 10% van het totale circulerende aanbod.
Net als bij veel ontwikkelaars was er bezorgdheid in de markt over de Shapella-upgrade, omdat verwacht werd dat deze een sterke verkoop zou veroorzaken. Deze bezorgdheid was niet ongegrond, aangezien er een aanzienlijke achterstand was bij stakers die probeerden het proces te stoppen. In relatieve termen was de impact echter niet al te ernstig, aangezien het slechts 5% van de totale munten binnen het bijbehorende slimme contract trof. Vervolgens kende het aantal tokens binnen het staking-contract een daaropvolgende toename.
Onderwerp van twist en onenigheid tussen verschillende partijen
Ethereum is naar voren gekomen als een zeer gewilde cryptocurrency, die zowel in het voorgaande als in het huidige jaar veel aandacht en populariteit heeft gekregen. In feite is het groeitempo dat van bitcoin overtroffen, waardoor zijn positie in de markt verder is verstevigd. Ondanks het succes zijn er echter gevallen geweest die tot controverse hebben geleid. Een dergelijk incident deed zich onlangs voor toen activisten een gerichte aanval op het Ethereum-netwerk orkestreerden. Ondanks dat het slechts 12 seconden duurde, diende dit evenement als een aangrijpende herinnering aan de inherente kwetsbaarheid van het netwerk, voornamelijk als gevolg van de veelheid aan censuur waarmee het wordt geconfronteerd.
Een groot deel van de validators op het Ethereum-netwerk gebruikt een plug-in die voldoet aan de normen die zijn vastgesteld door de Amerikaanse overheid. Als gevolg hiervan onthouden deze validators zich van het verwerken van transacties met partijen die op Amerikaanse sancties staan vermeld. Dit omvat met name transacties afkomstig van Tornado Cash en personen die in Rusland zijn gevestigd. Niettemin behouden beleggers hun vertrouwen in het netwerk en wijzen ze zelfs extra ETH toe aan het protocol.